Εμβόλιο υπόσχεται να εξολοθρεύει επιθετικούς καρκίνους.

, , Leave a comment

ΣΤΟ λονδίνο επιστήμονες ανέπτυξαν ένα εμβόλιο το οποίο υπόσχεται «εξολόθρευση» πολλών και διαφορετικών άκρως επιθετικών μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του μαστού, του λεπτού εντέρου, του τραχήλου της μήτρας, των ωοθηκών, της ουροδόχου κύστεως και του παγκρέατος. Το εμβόλιο που δημιουργήθηκε από ειδικούς του Πανεπιστημίου Μίντλσεξ στο Λονδίνο δοκιμάζεται ήδη σε ασθενείς και, όπως όλα δείχνουν, οδηγεί σε συρρίκνωση των όγκων βάζοντας παράλληλα «φρένο» στην εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Σύμφωνα με τον δημιουργό του εμβολίου καθηγητή Ρέι Αϊλς, θα μπορούσαν να σωθούν πάρα πολλές ζωές ετησίως χάρη στο νέο εμβόλιο, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει σε πέντε χρόνια.
Το εμβόλιο βασίζεται σε μια ορμόνη, τη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG), την οποία έχουμε συνδέσει με την εγκυμοσύνη- σε αυτή την ορμόνη βασίζονται τα τεστ εγκυμοσύνης που γίνονται στο σπίτι. Ωστόσο έρευνα του καθηγητή Αϊλς και των συνεργατών του έδειξε ότι μια μορφή της ορμόνης εντοπίζεται περίπου στους μισούς όγκους της ουροδόχου κύστεως και του παγκρέατος, καθώς και σε κάποιους όγκους του μαστού, του λεπτού εντέρου, των ωοθηκών και του τραχήλου της μήτρας.

Με γνώμονα αυτή τη γνώση, οι ερευνητές σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία Celldex Τherapeutics ανέπτυξαν το θεραπευτικό εμβόλιο το οποίο κατευθύνει το ανοσοποιητικό σύστημα στο να καταστρέψει την hCG των όγκων. Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, οδηγεί σε συρρίκνωση των όγκων ενώ παράλληλα «βάζει φρένο» στις μεταστάσεις. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο καθηγητής Αϊλς, «αν σε συνδυασμό με το εμβόλιο γίνει επέμβαση και διεξαχθούν χημειοθεραπείες, τότε μπορούμε να μιλούμε για θεραπεία». 

Πειράματα του εμβολίου σε ζώα έχουν ήδη δώσει πάρα πολύ καλά αποτελέσματα, ενώ και πρώιμες δοκιμές σε ανθρώπους μαρτυρούν ότι η θεραπεία είναι ασφαλής. Για την ακρίβεια το εμβόλιο δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή σε 60 άνδρες και γυναίκες με καρκίνο της ουροδόχου κύστεως. Βέβαια απαιτούνται μεγαλύτερες δοκιμές προτού αποδειχθεί ότι το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ευρέως. Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής Αϊλς εκτιμά ότι «έχει την ικανότητα να οδηγήσει σε ταχεία πρόοδο στον τομέα της θεραπείας επιθετικών καρκίνων». 

Η καταστροφή της ορμόνης hCG μέσω της συγκεκριμένης θεραπείας μεταφράζεται επίσης και σε νέα αντισυλληπτική προσέγγιση για τις γυναίκες. Οι ερευνητές που ανέπτυξαν το εμβόλιο υποστηρίζουν ότι έναν χρόνο μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας η γονιμότητα της γυναίκας θα επανέρχεται στο φυσιολογικό.

 

Leave a Reply